bursa ürolog

ÜROLOJİK TÜMÖRLERDE RADYOTERAPİ

Kanserlerde radyoterapi (ışın tedavisi) 100 yıldan fazla bir süredir kullanılmaktadır. Mesane prostat ve testis kanserlerinde ana tedavi yöntem, penis, idrar yolu ve böbrek kanserlerinde ise yardımcı güç  olarak uygulanmaktadır.  Kemiğe yayılan ve ağrı yapan tümörlerde de ağrı giderici olarak yardımcı olmaktadır.
Genelde günlük düşük dozda seans olarak uygulanmaktadır. Bilgisayarlı tomografi yardımlı tümörün yerinin belirlenmesi ile daha uygun yere uygun dozda tedavi verilmesi sağlanmıştır.
Prostat kanserinde radyo terapi öncesi hormon tedavisi başlanmaktadır.   Süresi hasta seçimine göre 6 ayla 3 yıl arasında değişmektedir. Cerrahi tedavi sonrası kurtarma radyoterapi ile cerrahi yatak , komşu alanlar ve lenf nodlarındaki mikroskobik yayılım göstermiş kalan tümörler yok edilmektedir.
Tedavi sonrası sık işeme ve gece idrara kalkma görülür. Nadiren de idrar yapamama sorunu ile karşılaşılır. İdrarda kanama ve darlık %2-10 arasında olup genellikle hafiftir. Sertleşme sorunu %35-40 oranında görülür, yaşın ilerlemesi ve radyasyonun geç dönem etkisi ile zamanla kötüleşir. İshal, makattan kanama, sık defekasyon hissi görülebilir.
Mesane kanserlerinde cerrahiye uygun olmayan veya cerrahi olarak çıkartılamayan veya organ korunması istenen hastalarda radyoterapi uygulanmaktadır.
Kasa yayılmış tek odaklı organ korunması istenen hastalarda kapalı endoskopik ameliyattan sonra kemoterapi ve radyoterapi eklenebilir. Takiben yakın takibe alınarak tümör nüksederse cerrahi planlanır.
Başarıyı arttırmak için yüksek radyoterapi uygulamasında ince barsak ve rektumu koruyucu tedavi planlama ve uygulama teknikleri kullanılmaktadır.  Yan etki olarak ishal ve sık idrara çıkma yanma gibi şikayetler gözlenir. Bunlar genelde hafifitir ve ilaçla düzelir. Ciddi kemik iliği toksisitesi %10 oranında görülebilir. Gelişmiş radyoterapi tekniklerinin daha yaygın kullanılması ile bu yan etkilerde azalma beklenmektedir.
Böbrek kanserlerinde gelişmiş tekniklerle uygulanan radyoterapinin gelecek vadeden bir tedavi olabileceğini göstermektedir.
Destekleyici radyoterapi kemik tutulumunda ağrıyı gidermede, beyin tutulumunda nörolojik sekellerde, kord basılarında rahatlatıcı olarak etkin bir yöntem olarak kullanılmaktadır.
Radyoterapi üretra, penis ve testis tümörlerin de de uygulama alanları bulmaktadır.
Devam etmekte olan teknolojik  gelişmeler ile ürolojik kanserler daha fazla hastalıksız olma ve bunu devam ettirme şansına sahip olacaklardır.
WeCreativez WhatsApp Support
Sormak istediğiniz her konuda bize danışabilirsiniz... Asistan Yavuz Savaş
👋 Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim ? Asistan Yavuz Savaş
Call Now Button