Sünnet sonrası hızlı iyileşme için dikkat etmemiz ve yapmamız gereken bazı işlemler :
* Sünnet esnasında uygulanan lokal anesteziden dolayı çocuğun pipisinin etrafında şişme ve morluk görülebilir. Bu şişlik ve morluk zamanla kendiliğinden dağılacaktır. Yapılan anestezik ilacın etkisi yaklaşık 2-3 saat sonra geçmeye başlayınca ağrı başlar. Bunun için çocuğunuza doktorunuzun yazdığı ağrı kesici şuruptan 1 ölçek içiriniz. 5-6 saat ara ile bu ilacı tekrar verebilirsiniz. Çocuğun ilaç kullanımında bir problem olursa ağrı kesici fitil kullanabilirsiniz.
* Doktorunuzun yazdığı kremi sünnet yerine ince bir tabaka halinde sabah akşam sürünüz. Sargı varsa çıktıktan sonra kullanın.
* Eğer sargı varsa sünnetten 2-3 gün sonra ılıtılmış suya oturtup sargısı iyice yumuşayınca çıkarınız yapışık ise zeytinyağı döküp sonrası tekrar deneyiniz.
* Sünnet sonrası çocuk üzerini giyebilir, yemek yiyip su içebilir. Genelde sünnet külotu teması engelleyerek çocuğun rahatsızlık duymasını engeller
* Kanama : İlk 24 saatte sızıntı tarzında kanama doğaldır. Ancak damlama tarzında ve silindiğinde hemen yenisi ile dolan sürekli kanama durumunda doktorunuza danışın, müdahale gerekebilir. Ikınma ile kanama artabilir. Bu durumda yarım saat beklenir kanama devam ederse doktorunuza başvurunuz.
* Birinci gün çocuğunuz aşırı hareketlerden kaçınmalı ve tuvalette kendini zorlamamalıdır.
* Bazı çocukların sünnet derisi pipisinin baş tarafına yapışıktır. Sünnetten sonra bu çocuklarda pipinin baş tarafında, sulanma, şişlik ve küçük yara şeklinde sarımsı akıntılı kabuklanmalar oluşabilir ve bu durum yapılan bakımla zaman içinde geçmektedir
* İyileşme süreci ve yaranın durumu çocuktan çocuğa değişir. İlk iki gün çok hareket ve ayakta durma şişlik yapabilir, buna dikkat edilmesi gerekir. Yaranın temiz bir şekilde korunmasına dikkat ediniz.
* Sünnet sonrası kilolu çocuklarda ya da pubik yağlanmanın fazla olması nedeniyle pipi içeri kaçabilir ve sargı erken düşebilir, endişelenmeyin. Sünnet sonrası pipi içeri kaçıyorsa sünnetin 14. gününden itibaren 2 -3 ay boyunca yara iyileşmesi sağlanıncaya kadar her gün dışarı çıkarılmalıdır, aksi halde ikinci ve gereksiz işlem yapmak gerekecektir. Sünnet sonrası pubik yağlanma nedeniyle içeri kaçan pipiler de sünnet derisi az bazen çok kesilmiş gibi görüntü verir. Endişelenmeyiniz, ergenlik döneminde pipi dışarı çıkacağından sünnet derisi yerine oturmuş olacaktır.
* Dikişte kullanılan malzemeler kendiliğinden eriyen dikişler olduğu için ayrıca dikiş alma işlemine gerek yoktur.
* Banyo: Aksi söylenmemiş ise 3. Gün banyo yapılabilir. Her gün banyo yapmak pipinin hızla toparlamasına yardım eder. Banyo öncesi vücut silinebilir. Ilık banyo pansuman işlevi görür. Ayakta duş alma tarzında yapılmalı ve pipiye fazladan işlem yapılmamalıdır.
* Temizlik çok önemlidir. Çocuk tamamen iyi olduktan sonra sünnet bölgesini sık sık sabunlu su ile yıkayıp kurulaması öğretilmelidir. Özellikle şişman olan çocuklarda genellikle pipi vücut içerisinde durduğundan bu bölgede pislik toplanır ve çocuğun rahatsızlanmasına sebep olabilir.
* Yara iyileşmesi: Her türlü yaranın iyileşmesinin tamamlanması 4 haftayı bulur. Ancak istenen güzellikte yara iyileşmesi 7. Gün civarında gerçekleşir. 48 saati geçen dönemde ağrı ve kızarıklık varlığı iltihaplanmadan dolayı olabilir. Yapışık sünnet derisine bağlı olarak pipi ucunda kabuk oluşabilir. Banyo ile geçer. Minik şişlik, kızarıklık ve morluklar cerrahi işleme bağlı olup, 7 gün kadar sürebilir. Sünnet sonrası pipi ucunu koruyucu rolü olan deriyi kaybetmek, pipinin hassasiyetini artırabilir. Bu durumun 4 ay sürdüğü gözlenebilmektedir.
Sünnet sonrası ateş olmaz. 37.2 0C den fazla ateş bu pipinin iltihap kaptığını gösterir. Sünnet sonrası rutin antibiyotik kullanmak gerekmez. Ancak iltihabi durum varsa doktorunuz reçete edecektir.
Sünnetten 10 gün sonra denize girilebilir.