İŞEME BOZUKLUKLARI
Normalde böbreklerden mesaneye idrar damlalar halinde gelir ve depolanır. Bu depolama fazında basınç düşüktür, artan idrar miktarına uyum sağlanır, mesane çıkışı kapalıdır yani idrar kaçırma olmaz. Boşaltma fazında ise, uygun yer ve zamanda mesane kasları yeterli güçte kasılır, aynı anda idrarı tutan çizgili kas gevşer, idrar uygun basınç ve akımla dışarıya boşaltılır (Şekil 1). Bu esnada beyin, omurilik ve sinir sisteminin de uyumlu çalışması gerekir
İşeme bozuklukları yukarda bahsedilen ya depolama ya da boşaltma fazını etkileyen hastalıklarda karşımıza çıkmaktadır.
Mesanenin dolumu esnasında nörolojik hastalıklar, travma, enflamasyon gibi sebeplerle hastada sık idrara çıkma, gece idrara çıkma, idrar sıkıştırması, yetişememe tarzında idrar kaçırması gibi şikayetler ortaya çıkmaktadır.
Mesanenin boşaltımı esnasında, nörolojik, mesane kasına bağlı, psikolojik nedenlerle veya prostat büyümesi, üretral darlık gibi hastalıklara bağlı olarak hastada yavaş akım, çatallı veya dağınık işeme, kesintili idrar yapma, işeme başlamasının gecikmesi, zorlanarak işeme, işeme sonunda damlama gibi şikayetler ortaya çıkmaktadır.
İşeme bozukluğu ile gelen hastalardan iyi bir öykü alınmalı, ayrıntılı bir muayene yapılmalı, bu bozukluğa yol açabilecek hastalıklar ortaya konulmalıdır.
İdrar tahlili ve kültür ile enfeksiyon varlığı ortaya konulmalıdır.
TEDAVİ :
İşeme bozukluklarında tedavide hedef, böbreğin korunması, enfeksiyonun engellenmesi ve kontrolü, düşük basınçla yeterli depolanmanın ve işemenin sağlanması, hastanın sosyal yaşamının düzeltilmesi, iş yaşamında kabul edilebilirliğinin sağlanması ve uyumluluğu olmalıdır.
Bu amaçla davranış tedavisi, ilaç tedavileri, elektriksel uyarım, cerrahi tedavi gibi değişik tedaviler her hastanın durumuna göre tercih edilmeli ve uygulanmalıdır