bursa ürolog

ÜRETER TAŞLARI:

       Üreter böbrekle mesane arasında yer alan, idrarın naklini sağlayan, yaklaşık 30 cm uzunluğunda ince boru şeklinde bir organdır.

       Taş hastalığında tedavi yöntemi seçilirken amaç; hastanın taşsız bırakılması, tedavinin etkinliği, maliyet verim oranı değerlendirilmeli ve karar verilmelidir. Taş şikayete yol açıyorsa, idrar yolunda tıkanıklığa sebep oluyorsa, enfeksiyon kaynağı ise tedavi edilmelidir.

       Böbrekten çıkmış çapı 4-5 mm olan taşların büyük çoğunluğu (%60-80) kendiliğinden tıbbi tedavi ile genelde 6 hafta içinde düşer. Tıkanıklık yapmayan, enfeksiyon oluşturmayan, ağızdan ağrı kesicilere cevap veren taşlarda tıbbi tedavi uygulanır. Sistin, enfeksiyon veya ürik asit taşlarında bazı özel solüsyonlar ve ilaçlarla çözündürücü ajanlar kullanılabilir. Taş idrar yolunu tıkamış, ateş, enfekte idrar varsa acilen drenaj gerekebilir.

       Üreteroskopik taş çıkarılması yöntemi, özellikle alt idrar yolları taşları için çok uygun bir yöntemdir. İnce özel bir alet yardımı ile idrar deliğinden girilerek taşa ulaşılır, çeşitli taş kırıcılar ile taş parçalanarak dışarı alınır. Başarı oranı %95-100 gibi oldukça yüksektir.

Üreterorenoskop denilen ince boru şeklinde alet ve idrar deliğinden girerek görüş altında taşa ulaşılması

lazerle kırılması 

 basket kateter ile dışarı alınması

       Kapalı yöntemle ulaşılamayan ve şok dalgasına dirençli kırılamayan nadir durumlarda kronik üreter taşları açık  cerrahi ile çıkarılabilir.

WeCreativez WhatsApp Support
Sormak istediğiniz her konuda bize danışabilirsiniz... Asistan Yavuz Savaş
👋 Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim ? Asistan Yavuz Savaş
Call Now Button