CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR
Birçok virüs, bakteri, protozonlar, ektoparazitler cinsel yolla bulaşan hastalıklara yol açabilmektedir.
GONORE (Bel Soğukluğu)
Neisseria gonorrhoeae bakterisinin yol açtığı, cinsel yolla bulaşan, üretral akıntı (Şekil 1) ve yanma ile karakterize bir hastalıktır.

Şekil 1: Bel soğukluğu hastalığında penisin ucundan sürekli iltihaplı bir akıntının gelmesi.
İhbarı zorunlu hastalıklardandır. Akıntıdan yapılan kültür ve Gram boyama ile tanı konur. Testler yapılamıyorsa hem N. Gonorrhoeae hem de C. Trachomatise yönelik tedavi uygulanmalıdır. Eşler birlikte tedavi edilmelidir.
GENİTAL HERPES VİRÜS ENFEKSİYONU
Tedavi edilemeyen ve tekrarlayan bir viral enfeksiyondur. Genital bölgede ağrılı şişlik, içi su dolu kesecikler halinde başlar (Şekil 2).

Şekil 2 : Genital herpes (uçuk) de ciltte etrafı kızarık, içi su dolu kesecikler
Sonra iltihaplı akıntı olur, yaraya dönüşür. Zamanla kabuklanır, kasıklarda şiş lenf bezleri ele gelir. Ateş, başağrısı, halsizlik ve kas ağrıları da eşlik eder. Özelliği sık tekrarlamasıdır. Tedavide sistemik antiviraller uygulanır. Hastalığın özelliği, cinsel bulaşma yolları, önlenmesi konusunda hasta ve yakınları bilgilendirilmelidir.
SİFİLİZ
Tüm enfeksiyon hastalıkları içinde en derin ve karanlık konudur. Bu karışık hastalık T.pallidum isimli bir spiroket tarafından oluşturulur ve tarihte bir çok ünlüyü hasta etmiştir. Sifiliz sistemik bir hastalıktır. Önce enfeksiyon bölgesinde ülser ve yara ile karakterizedir. Sonra döküntü, cilt lezyonları ve ele gelen lenf bezleri gözlenir. ( Şekil 3)

Şekil 3 : Sifiliz hastalığında dudakta, penisde ve elde yara ve döküntüler
Arkasından tuttuğu organa göre kalb, sinir sistemi, göz, işitme ve diş etinde şikayetlere yol açar.
Sifilizli bir kişi ile teması olan herkes klinik olarak ve serolojik olarak test edilmelidir.
Tanısı karanlık saha mikroskopisi ve kan testleri iledir.
Tedavisi penisilindir.
Tamamen yok edilmesi en önemli halk sağlığı hedeflerindendir.
GENİTAL SİĞİLLER:
İnsan papilloma virüsü tarafından oluşturulur. Gözle görülebilen dış siğiller ağrılı, kolay parçalanabilen, karnabahar görünümlü kaşıntılı şekilde olabilir (Şekil 4). Bazı tipleri nadir de olsa kanserle ilişkili olabilir. Tanı gözle konur.


Şekil 4 : Genelde genital organ çevresinde siğil şeklinde ciltten kabarık lezyonlar
Genelde şikayete yol açmazlar ve kendiliğinden iyileşebilirler. Tedavide bölgesel kremler kullanılır. Cerrahi olarak makas, küretaj, elektrocerrahi, lazer, kriyo gibi yöntemler uygulanır. Nüks edebilirler. Cinsel eşlerinin de incelenmesi gerekir.


Şekil 5 : Genital siğilllerin koterle veya lazerle yakılması